VN:F [1.9.22_1171]
Hvor god er denne artikel?
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Bedre søvn

Et godt søvnmønster er vigtigere end du tror.

Når du er blevet forælder, så kan det synes svært at få et ordenligt søvnmønster. Men der er nogle enkle råd, der kan medvirke til, at den tid du rent faktisk får sovet er en bedre og mere dyb søvn, som gør dig mere frisk og opmærksom.

Det føles til tider som om du er faldet i søvn inden du rammer hovedpuden. Du har haft en lang dag, der måske har indeholdt både at smøre madpakker, aflevere børn, arbejde, hente børnene, lave mad, vaske tøj og lægge børnene i seng. Alligevel tager det i gennemsnit 14 minutter for voksne at falde i søvn. Så hvis du planlægger at sove en bestemt mængde tid, så sørg for at slukke lyset et kvarter før.

Typisk lader små børn dig ikke sove efter bestemte mønstre, men hvis det er muligt at afpasse søvnen efter perioder på ca. 1 ½ time, så vil det efterlade dig friskere, da de perioder følger et søvnmønster hvor du når en dyb søvn efter kort tid og efter ca. 1 ½ time er i en let søvn.


Sov sammenhængende i minimum 1 ½ time

I den følgende periode på 1 ½ time gentager du næsten samme søvnmønster og når efter 3 timers samlet søvn endnu en afsluttet søvnperiode. Det kan altså betyde at du er væsentligt friskere, hvis du aftaler med din partner, at I på skift har mulighed for at sove i afsluttede 90 minutters perioder. Selvfølgelig er det ikke muligt hvis du ammer, men på et senere tidspunkt, når den lille ikke længere ammer eller er nået en alder, hvor de sover alene, så kan en ”vagtfordeling” være en kæmpe fordel.

Sørg for at lave klare aftaler omkring hvem og hvornår I hver især har en ”vagt”, så den der ikke passer den lille om natten kan afslutte sine søvnperioder. Det kan f.eks. være at du tager dig af mad og gråd de første 3 timer hvorefter din partner tager de næste 3 timer. Det vil sikre at I begge har fået to afsluttede søvnperioder i løbet af natten.

Spar 40 % lige nu!

Beskyt dit søvnmønster

Selvom det kan virke forstyrrende for parforholdet, så kan det i den tidsperiode, hvor dit barn ikke sover mere end højst et par timer ad gangen, så kan det blive nødvendigt at du under din 3-timers søvnperiode sover separat fra din partner og dit barn, så mønsteret ikke brydes når den lille vågner. Jeg taler af erfaring når jeg siger, at den tid er givet godt ud, da det kun drejer sig om den periode, hvor dit barn sover under 3 timer om natten.

 Søvnmønster hos voksne

Skemaet ovenfor viser et typisk søvnmønster for voksne, der sover fra midnat til kl. 7 om morgenen (ja, det gjorde du engang…) og viser de søvnperioder der gennemgås i løbet af natten. Den dybe søvn kommer i de første tre timer, så sørg for at i hvert fald en af jer får tre timers sammenhængende søvn, hvor du ikke vågner op midt i en 1 ½ times søvnperiode.

For at opsummere hvordan du får et sundt søvnmønster:

  • Sørg for at din søvn foregår i 1 ½ times perioder
  • Sørg (om muligt) for at få 3 timers sammenhængende søvn i løbet af natten
  • Aftal hvem der får lov til at sove de første 3 timer, så en af jer er frisk om morgenen
  • Undgå, hvis det er muligt, at vågne op i midten af en 1 ½ times søvnperiode

Får du i en periode tre timers sammenhængende søvn, så vil du efter kort tid opdage, at du har mere energi end tidligere og er mere frisk i dine vågne timer. God kost og en koordineret hverdag kan også hjælpe, men det vil vi først kigge på i en senere artikel.

Fantastiske Tilbud!

Sådan får du et bedre søvnmønster og mere energi, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Skriv et svar