VN:F [1.9.22_1171]
Hvor god er denne artikel?
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

DeleAlle børn kommer i en alder hvor det at dele med andre resulterer i konflikter. Legetøjet eller andre genstande bliver resolut taget fra legekammeraterne eller veninderne. Man føler til tider, at de slet ikke ved hvad det vil sige at dele med andre.

Når det så er sagt, så ved dit barn godt hvad det vil sige at dele med andre, da det som oftest går fint i forbindelse med sociale lege på f.eks. legepladsen. I et sådan tilfælde indgår dit barn i en større helhed og tidsperspektivet er ikke relevant.

Netop tid spiller en central rolle omkring det at dele. Børn mellem to og fire år har som oftest ikke en særlig god fornemmelse for tid, hvilket gør det svært at vente på, at det igen bliver hans eller hendes tid til at lege med legetøjet. Der er dog nogle små tricks du kan bruge for at motionere dit barns evne til at ville dele med andre. Nedenfor har jeg beskrevet 7 gode råd til hvordan du kan lære dit barn at dele.

Lær dit barn at dele

  • Gør det sjovt at dele

Lær dit barn at dele gennem lege der fremmer et fælles mål. Det kan f.eks. være puslespil, hvor I kan skiftes til at lægge brikkerne. Der er mange andre aktiviteter der også kan fremelske dit barns evne til at dele, f.eks. at vande planterne i huset, feje gulvet med dig eller hjælpe med at pakke væk efter indkøb. Målet her er at involvere dit barn i fælles projekter, hvor han eller hun er en aktiv beslutningstager.

  • Undgå at straffe egoismen

Hvis du fortæller dit barn at det er egoistisk ikke at dele, irettesætter eller tvinger ham eller hende til at dele yndlingslegetøjet, så ender du med at skabe bitterhed hos den lille. For at fremme evnen til at dele, så brug positiv bekræftelse. Ros dem når de deler og bekræft dem i, at det er en ting som ”store børn gør”. Det virker i de flestes tilfælde.

  • Tal om det

Når børn er uenige om hvem der skal lege med hvad, så kan det være rigtig godt at få dem til at sætte ord på deres følelser. Start selv samtalen, f.eks. ”William kan rigtig godt li’ at lege med den der ting lige nu, hvad tror du han leger?”. Når dit barn ikke er i humør til at dele, så spørg om hvad der er galt, så han eller hun får mulighed for at sætte ord på sine frustrationer. Det kan være at konflikten kan løses meget simpelt ved at købe et ekstra Brio-tog eller at gaven er fra Morfar og den derfor betyder meget for dit barn.

  • Lær dit barn at løse problemerne

Hvis dit barn har et jerngreb om legetøjet som en ven gerne vil lege med, så kan det være at det slet ikke er gået op for ham at legetøjet kan deles. Du kan opfordre ham til at give den videre og i starten måske sætte et æggeur der giver ham sikkerhed for, at han får legetøjet igen når uret ringer. Her er det også vigtigt at forklare, at dele er ikke det samme som at give tingen væk. Som jeg nævnte i starten, så har de færreste børn i denne alder et særlig godt begreb om tid og derfor kan det virke som om der er uendelig lang tid til de får legetøjet igen. Brug tidsbegreber de kan relatere til. Det kan f.eks. være ”du får den igen når der er gået lige så lang tid som det tager når du skal have børstet tænder”. Det hjælper barnet med at forstå tidsperspektivet.

Samtidig kan du også forklare, at hvis han deler sit legetøj, så er der også chance for at hans ven deler sit. Giv plads til at børnene selv kan løse konflikten, hvis det er muligt. Til tider vil de overraske positivt og løse det helt af sig selv.

  • God forberedelse

Før legeaftalen starter kan det være en god idé at spørge den lille om der er legetøj de helst ikke vil dele. Spørg i samme forbindelse om der er nogen ting der ville være rigtig gode at lege med under legeaftalen. Du kan foreslå byggeklodser, farver og tuscher, walkie-talkier og andre fællesorienterede stykker legetøj, hvis dit barn ikke har et forslag selv. Det vil gøre det nemmere at få børnene til at dele når kammeraten kommer på besøg.

Du kan også bede forældrene til det andet barn om at tage noget fællesorienteret legetøj med, så det ikke kun er dit eget barn der skal dele sine ting.

  • Respekter dine børns ting

Hvis dit barn føler at hans eller hendes ting ikke bliver behandlet ordentligt, så er det meget usandsynligt, at han vil dele sine ting overhoved. Det betyder at du rent faktisk bør spørge om lov til f.eks. at låne hans tuscher. Giv ham mulighed for at sige nej, men opfordr ham  samtidig til at give en forklaring hvorfor han siger nej. Det kan give dig en meget bedre forståelse for hvorfor han ikke vil dele. Sørg for at legekammerater, søskende og andre behandler tingene ordentligt. Det kan bidrage til, at dit barn er mere villig til at låne det ud.

  • Vær selv et godt eksempel

Den bedste måde at få dit barn til at dele sine ting på er ved selv at gå forrest. I 2-4-års alderen lærer børn ved at kopiere adfærd og jo mere de er udsat for generøs adfærd, jo større chance er der for at de selv begynder at dele deres ting. Tilbyd at han må låne nogen af dine ting og spørg så til gengæld om du må låne nogle af hans ting. Husk at sætte ord på det i foretager jer. Lær ham at sige ”dele” og brug det hver gang I deler noget. Husk på at det at dele er mere end bare ting. Lær ham at man også kan dele oplevelser og erfaringer. Vigtigst af alt er at han ser at du deler, går på kompromis og er generøs.

 

Har du gode erfaringer med andre ting der hjælper med at få børn til at dele, så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til os på vores Facebook-gruppe eller via vores e-mail.


Lær dit barn at dele – 7 smarte tricks der virker, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Skriv et svar