VN:F [1.9.22_1171]
Hvor god er denne artikel?
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

alfabetetAt lære at stave og bruge alfabetet kan være lidt af en udfordring for børn. Men du skal som mor til en tumling ikke bekymre dig for meget om at lære dit barn at stave. Indledningsvis for de 1 ½-4-årige er det faktisk mere vigtigt at vise dit barn, hvor meget sjov bøger, historier, sange og rim kan være. Det er fantastisk forberedelse til, når den lille bliver ældre, og det er tid til at lære at læse og skrive.

I denne artikel giver vi dig 5 gode råd til hvordan du kan komme i gang med at lære dit barn at stave og bruge alfabetet. Lignende artikler kan du finde på forsiden af INkids.dk ved at vælge Tips & Tricks i topmenuerne.

Sørg for at opmuntre dit barn til at tale om de bøger og historier, du læser. Brug forskellige stemmer og opfordr dit barn til at deltage. Når du er færdig med historien, så spørg dit barn, hvad hans eller hendes favorit-del var. Det stimulerer fantasien og lærer dem at sætte ord på, hvordan de fortolker historien.

Fra din tumling er omkring 12 måneder vil du for alvor kunne hjælpe med at lære ord ved at påpege ord der er omkring dem. Jeg har f.eks. oplevet at ordet ”lys” var et af de ord som den lille opfangede. Det hænger måske sammen med hans fascination med lys og lamper. Men uanset hvad er det et kort ord og ting der lyser er let genkendelige for de små.

alfabetlegetøj

Uanset hvor I er henne, så kan du vise dit barn, at ord er en vigtig del af hverdagen. Påpeg ord, at hun kunne genkende, herunder skilte og logoer. Børn i tumling-alderen stimuleres visuelt og er glade for farver. Brug derfor gerne let genkendelige skilte eller sågar logoer, hvis du ikke er reklameforskrækket. Ideen er ikke at lære børnene virksomhedsnavne, men at udnytte den genkendelsesværdi logoerne har. For tumlingen betyder logoet i sig selv ingenting, men læringen vil smitte af til andre ting, der vil få koblet et ord på sig.

At lære  at stave og bruge alfabetet – hvor, hvornår, hvordan?

  • Når din tumling er omkring 2 år kan du overveje også vise dit barn, hvordan man genkender sit eget navn. For eksempel kan du sætte dit barns navn på hans eller hendes ”kunstværker” og fortælle at det er hans eller hendes navn. Før eller siden vil der opstå en genkendelseseffekt.
  • Til at begynde med, vil dit barn genkende ord ved deres figur og form. Over tid, vil hun eller han lære at forbinde ord og bogstaver til de lyde, de laver. Hav tålmodighed med det. Hvert barn udvikler sig forskelligt, så det er ikke sikkert at to børn på samme alder er lige hurtige til at opfatte koblingen mellem bogstaver, ord og genstande. Det skal nok komme, det handler bare om at være standhaftig.
  • Når du taler med dit barn om alfabetet, så fokuser på lyden af ​​bogstaverne, snarere end hvad det hedder. Hvis din datters eller søns navn begynder med B, så fortæl at det begynder med et “Ba”-lyd. Børn har en naturlig evne til lettere at kunne bruge vokalen A i forbindelse med konsonanter, så start der.Når dit barn starter i skolen, vil hun blive undervist i at genkende de lyde, de enkelte bogstaver, og kombinationer af bogstaver giver. Så at starte processen hjemmefra kan give den lille succesoplevelser i skolen.
  • At synge masser af sange og børnerim vil hjælpe dit barn til at høre lyde i ord. Opmuntr dit barn til at deltage, når du synger sange og børnerim. Du kan også indføre en alfabetsang der er helt jeres egen. For eksempel, “Abe starter med A, Banan starter med, Citron starter med C”, og så videre. Brug gerne ting, som dit barn kender fra sin hverdag.

Husk, at der er ingen grund til at presse dit barn med at lære alfabetet, hvis han eller hun ikke synes det er spændende lige nu. De fleste børn vil ikke begynde at navngive og gengive lydene fra bogstaverne i alfabetet, indtil de er omkring fire år gamle. Forsøg dig lidt frem med de forskellige metoder nævnt ovenfor. At lære alfabetet skal være en sjov og positiv erfaring.

Har du gode tips og tricks du vil videregive til os om, hvordan børn kan lære alfabetet, så kontakt os her på siden eller via vores Facebook-side.

Lær dit barn alfabetet - 5 gode råd der gør det nemt!, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Skriv et svar