VN:F [1.9.22_1171]
Hvor god er denne artikel?
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

fødevareallergi hos børnMange forældre føler at introduktionen af nye fødevarer er noget af det mest skræmmende ved at introducere den lille til nye fødevarer. Men bare rolig, der er nogle simple råd du kan følge, der kan minimere risikoen for allergiske reaktioner mindre og kan gøre introduktionen til ny mad til en rigtig god oplevelse.

Allergiske reaktioner kan opstå når dit barns immunsystem stik imod hensigten betragter en fødevare som skadelig for kroppen. Fødevareallergien kan vise sig i form af diarré, eksem, svimmelhed, forstoppelse, løbende eller røde øjne. I sjældne tilfælde kan fødevareallergi hos børn medføre et allergisk anfald. Dette kan medføre at halsen og tungen hæver og derved risiko for kvælning. Er du i tvivl for at dette er tilfældet, så ring omgående 112.

Fødevareallergi hos børn skal ikke forveksles med fødevareintolerance. Børn med fødevareintolerance vil have besvær med at fordøje bestemte typer fødevarer, hvilket kan være forårsaget af en lang række forskellige faktorer udover allergener. Er du i tvivl om dit barn lider af fødevareintolerance, så spørg sundhedsplejersken eller din familielæge.

Fødevareallergi hos børn – 5 gode råd

For at undgå fødevareallergi hos børn eller for at find ud af hvilke fødevarer dit barn reagerer på, så følg disse 5 råd:

  • Hvis det er muligt, så undgå at give dit barn fast føde indtil 7. måned. På det tidspunkt er barnets immunforsvar bedre udviklet og har kunnet omdanne nogle af de antistoffer du har videregivet gennem modermælken.
  • Nøjes med at introducere en ny type fødevare ad gangen og vent derefter et par dage, så du kan se om der kommer en reaktion. Det vil gøre det væsentligt lettere for dig at identificere hvilken fødevare der er ”problemet”.
  • Undgå fødevarer der er kendt for at kunne give allergiske reaktioner. Eksempler på disse fødevarer er bl.a. æg (specielt æggehvider), skaldyr, gluten og citrusfrugter såsom appelsin, citron og grape.
  • Overvej i hvor høj grad dit barn er i risikozonen for at udvikle fødevareallergi. Har du f.eks. selv fødevareallergi eller er der andre i den nærmeste familie der lider af det. Dette kan nemlig føre til en øget risiko for at dit barn også har det. Vær opmærksom på at det ikke nødvendigvis er den samme ting I nødvendigvis er allergiske overfor, blot at der er en forhøjet risiko.
  • Få taget en allergitest hos din læge eller søg om henvisning til en specialist. Dette vil give dig sikkerhed for hvilke allergier dit barn lider men i lige så høj grad ikke lider af.

Når alt dette så er sagt, så er det vigtigt ikke at være oversensitiv overfor dit barns indtag af nye fødevarer. Fødevareallergi hos børn rammer kun ca. 8% af alle børn. Sørg for at sætte tingene lidt i perspektiv, nøjes med at introducere en fødevare ad gangen og vær opmærksom på reaktionerne. På denne måde kan du sikre dig at dit barn kan nyde en masse spændende nye fødevarer og smagsoplevelser.

 

Har du gode råd eller erfaringer om fødevareallergi hos børn, så skriv gerne til os enten på email eller via INkids.dk på Facebook.

Fødevareallergi hos børn – 5 gode råd, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Skriv et svar