VN:F [1.9.22_1171]
Hvor god er denne artikel?
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

gravidMan siger ofte at der skal to til en tango, hvis man vil have en baby. Og for jeres begges vedkommende er er godt helbred essentielt. Gentagne studier har vist at hvis manden har dårligt helbred, ryger, drikker for meget eller spiser usund kost, så har det en direkte effekt på evnen til at reproducere. Hans sæd er altså af væsentligt ringere kvalitet end hos mænd, der fører en sundere livsstil.

Brug vores terminsberegner til at finde ud af hvornår du har ægløsning og dermed størst chance for at blive gravid.

 

 

Hvordan øger du chancen for at blive gravid gennem hans kost?

Sædcellerne spiller en fundamental rolle i befrugtningen og bliver udsat for ekstremer undervejs til ægget. Et tilsvarende eksempel var at et menneske skulle svømme flere tusinde kilometer. Og når sædcellen så har svømmet hele den distance, så skal den stadig være rask og frisk nok til at kunne bidrage til at du bliver gravid.

Der er tre områder der påvirker din mands sæd og dermed chancen for at blive gravid:

  • Kvantitetbabyklister

Fordi det hele handler om at komme først for sædcellerne, så er det ren ’Survival of the Fittest’. Derfor vil du gerne have millioner af sædceller sendt af sted mod ægget, da de fleste vil gå til grunde undervejs. Det øger chancen for at der er flere sunde sædceller. Altså større chance for en sund graviditet.

  • Kvalitet

Det sørgelige faktum er desværre, at det kun er godt 4 % af sædcellerne hos den gennemsnitlige mand der har den rigtige form og struktur – et ovalt hoved og en aflang hale, der arbejder sammen for at drive den fremad. Sædceller der har for små, for store, bøjede eller spidse hoveder eller som har bøjede, krøllede eller måske endda to haler vil have meget svært ved at nå frem til et æg og befrugte det.

  • Bevægelighed

For at nå frem til ægget skal sædcellerne være i stand til at bevæge sig af sig selv. Dette gør de ved at sno sig og på den måde svømme hele vejen til ægget. For sunde mænd har ca. 40 % af sædcellerne mobilitet.

Få hans svømmere i form og øg chancen for graviditet

Sædkvalitet er meget afhængig af livsstil og spisevaner. Nedenfor kan du finde forslag til hvordan du hurtigt kan medvirke til, at chancen for at du bliver gravid bliver væsentligt forøget. De første tre giver lidt sig selv, men de følgende vil måske være nye for de fleste.

1.       Få ham til at stoppe med at ryge

Nye undersøgelser bekræfter at rygning skader sædkvaliteten. En tysk undersøgelse viste mænd der røg meget oplevede meget større fertilitetsproblemer end mænd der ikke røg. Årsagen var, at rygning medførte et fald i niveau for et protein der er vigtigt for sædproduktion. Desuden medførte rygning skader på sædens DNA. Hjælp ham på vej med en e-cigaret, der gør det muligt hurtigt at nedtrappe mængden af nikotin og udelukker alle de skadelige stoffer såsom tjære. Find billige e-cigaretter her.

2.       Skær ned på alkoholen

Indtagelse af alkohol er i flere tilfælde blevet sat i forbindelse med et fald i både sædkvantitet og -kvalitet. Fertilitetseksperter anbefaler at mænd der planlægger at få børn bør skære ned på mængden af alkohol og helt undgå drukture, da disse har kraftig indvirkning på sædkvaliteten.

3.       Få ham til at smide de overflødige kilograviditetstest

En engelsk undersøgelse fra 2008 bekræftede formodningen om at overvægtige mænd bør tabe sig, hvis de vil have børn. Mænd med et højere BMI havde et lavere sædvæsketal og en større andel af deres sædceller, der var deforme. Andre studier har vist en sammenhæng mellem mænds overvægt og skade på sædcellernes DNA, der ligeledes fører til nedsat fertilitet.

4.       Sørg for at han ikke overtræner

Det er godt og sundt at træne regelmæssigt, men sørg for han ikke træner for meget. Træner han for meget risikerer han at kropstemperaturen kan stige så meget at testiklerne bliver for varme, hvilket får sædcellerne til at dø. Cykling kan ikke anbefales som motionsform for mænd under befrugtningsforsøg, da testiklerne udsættes for regelmæssig belastning og opvarmning. Det skal også nævnes, at mænd der overtræner risikerer at blive undervægtige, hvilket øger sæddødeligheden og deformiteten.

5.       Få ham til at han spiser disse fødevarer

Det giver sig selv at en sund og balanceret kost er god uanset om han skal forbedre sædkvaliteten eller ej, men der er nogle fødevarer der menes at være specielt gode til at skabe sund, bevægelig sæd i høj kvalitet. Dette gælder fødevarer der er rige på:

  • Zink – Østers, fuldkorn, krabbekløer, birkesfrø, kakaopulver, sesamfrø, ægBaby-me-now gravid
  • C-vitamin – Hyben, jordbær, broccoli, koriander, rå persille, guava, rød peberfrugt, solbær, grønkål, kiwi, appelsin
  • Lycopene – tomater (alle former), vandmelon, guava, rød eller pink grapefrugt, asparges, chili, rødkål
  • A-vitamin – Mælkeprodukter, kylling, fiskeolie, æg, lever

6.       Få ham til at drikke rigeligt med vand

Dehydrering har en stor indvirkning på alle kroppens organer og dette gælder også testiklerne. Mænd bør drikke mindst to liter vand dagligt for at holde sædkvaliteten oppe.

7.       Hold dem kølige

Undersøgelser har vist at opvarmning af testiklerne så lidt som en enkelt grad er nok til at skade sæden. Så hvis I prøver at få børn, så bør din mand undgå spabade, varme brusebade, karbade, overtræning, stramme eller tætsiddende underbukser, at have den bærbare computer i skødet og at gå med mobiltelefonen i bukselommen.

8.       Han skal have daglig udløsning

Dette punkt vil din mand nok elske, men der er faktisk forskning der underbygger at mænd der forsøger at få børn skal have udløsning dagligt, da det ifølge ny forskning viser sig, at risikoen for DNA-skader faldt med op til 23,5 % hvis mænd fik daglig udløsning i ugen op til ægløsning.

Hvis du ikke bliver gravid efter længere tids forsøg

Det kan være enormt frustrerende, hvis det ikke lykkes at blive gravid, men disse råd skulle kunne hjælpe jer i den rigtige retning i det omfang det er naturligt muligt. Mener du, at I som par er i risikozonen for at være ufrivilligt barnløse, så kan I læse mere om infertilitet på sundhed.dk. Det skal dog understreges at det er meget individuelt og afhængig af en lang række faktorer hvad der gør, at du bliver gravid. Er du i tvivl, så spørg din læge.

Ønsker du at diskutere emnet i et uformelt og støttende miljø, så kig på vores Facebook-gruppe, hvor forældre og andre der forsøger at blive gravide frit kan diskutere.

Bliv gravid med sund kost til den kommende far, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Skriv et svar